Edukacija

Dani otvorenih vrata Opservatorija Hvar i Festival znanosti 2023

Autor Jaša Čalogović Srijeda, 19 Travanj 2023 19:05

thumb FZ 2023Povodom Festivala znanosti 2023 na temu „Priroda i društvo“ na Hvaru od 22. do 29. travnja 2023 Opservatorij Hvar organizira dane otvorenih vrata. U razdoblju od 24. do 28. travnja 2023. manje grupe djece imat će priliku posjetiti Opservatorij na Hvaru, razgledati teleskope, promatrati Sunce i sudjelovati u demonstracijama koje će pripremiti djelatnici Opservatorija Hvar. Subotom, 22. i 29. travnja Opservatorij će također biti otvoren za javnost od 10.00 do 16.00 sati. Osim toga, djelatnici Opservatorija će također organizirati javna noćna promatranja neba u Hvaru, Starom Gradu i Jelsi (ovisno o vremenskim uvjetima).

Opširnije: Dani otvorenih vrata Opservatorija Hvar i Festival znanosti 2023

 

Festival znanosti 2022 i dani otvorenih vrata Opservatorija Hvar

Autor Jaša Čalogović Ponedjeljak, 11 Travanj 2022 12:53

thumb FZ 2022 zivotOpservatorij Hvar je jedini opservatorij u Hrvatskoj koji se u potpunosti bavi profesionalnom astrofizikom te zbog svoje pretežno istraživačke namjene nije otvoren za širu javnost. Opservatorij Hvar organizira dane otvorenih vrata na Hvaru od 4. do 7 svibnja 2022. povodom Festivala znanosti 2022 sa temom "Život“ i obilježavanja 50-obljetnice od utemeljenja. U periodu od 4. do 6. svibnja 2022. manje grupe predškolske i školske djece imati će priliku za obilazak Opservatorija na Hvaru, razgledavanje teleskopa, opažanje Sunca te demonstracije koje su pripremili djelatnici Opservatorija Hvar. U subotu, 7. svibnja 2022 Opservatorij će također biti otvoren široj zainteresiranoj javnosti u vremenu od 10:00 do 16:00 sati. Osim dana otvorenih vrata Opservatorija na Hvaru, djelatnici Opservatorija Hvar će također sudjelovati sa raznim demonstracijama na Festivalu Znanosti u Zagrebu 2 i 3 svibnja 2022 u Tehničkom Muzeju.

Opširnije: Festival znanosti 2022 i dani otvorenih vrata Opservatorija Hvar

 

Festival znanosti 2021 - "Kultura znanosti"

Autor Jaša Čalogović

thumb FZ 2021 Ovogodišnji Festival znanosti održava se od 10. do 15. Svibnja 2021 u 18 hrvatskih gradova na temu “Kultura znanosti" - Što je kultura i gradimo li kulturu znanosti?”. Novitet Festivala znanosti je i bogati online program. Za više detalja posjetite web stranice Festivala ovdje. Opservatorij Hvar takoder sudjeluje u programu Festivala znanosti sa video radionicom “Svemirska prognostika – kako predvidjeti dolazak Sunčevih oluja na Zemlju?” koju su osmislile i vode Karmen Martinić i Mateja Dumbović, a kojoj mozete pristupiti ovdje.
 

Fotografija kometa NEOWISE iznad Zagreba

Autor Jaša Čalogović

thumb Neowise comet 07 2020Komet NEOWISE (C/2020 F3) trenutno je jedan od najspektakularnijih objekata na noćnom nebu. Otkrio ga je 27. ožujka 2020. svemirski teleskop NEOWISE, a svoj je perihel (najbliža točka Suncu, 0.29 AU) dosegao 3. srpnja. Njegov najbliži prolaz pored Zemlje bit će 23. srpnja na udaljenosti od 0.69 AU. Ivica Skokić, zaposlenik Opservatorija Hvar, 10. srpnja napravio je prekrasnu fotografiju kometa NEOWISE pokraj Samobora, koju objavljujemo ovdje.
 

Europska noć istraživača

Autor Mateja Dumbovic

space cadetsU petak 27.09.2019. održana je Europska noć istraživača na kojoj je u organizaciji Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) sudjelovao i Opservatorij Hvar Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
 
Europska noć istraživača je inicijativa koja se provodi u cijeloj Europi uz financijsku potporu Europske komisije (u okviru Okvirnog programa EU za istraživanje i inovacije – Obzor 2020). Cilj navedene inicijative je popularizacija znanosti odnosno približiti javnosti znanost i rad znanstvenika, potaknuti mlade za budući ulazak u istraživačku karijeru te upoznati širu javnost s europskim i nacionalnim politikama u području znanosti. U Hrvatskoj je održana na nekoliko lokacija u četiri hrvatska grada: Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Dio programa Europske noći istraživača 2019. koji je organizirala Hrvatska zaklada za znanost odvijala se u zagrebačkom tunelu Grič, gdje su djeca zagrebačkih osnovnih škola prezentirali rezultate radionica koje su tijekom lipnja i rujna provodili hrvatski znanstvenici.

Dr. sc. Mateja Dumbović sa Opservatorija Hvar u sklopu radionica sa učenicima Osnovne škole Prečko pripremila je igrokaz na temu „Svemirski prognostičari“ koja je nekoliko puta izvedena u tunelu Grič te na pozornici na Europskom trgu. Također, u sklopu štanda u tunelu Grič, posjetitelji su iz prve ruke od svemirskih prognostičara „Prečko space cadets“ mogli saznati sve o sunčevim olujama, složiti puzzle Sunca, sklopiti satelit te za nagradu osvojiti postere sunca i svemira.
 

Potpuna pomrčina Mjesca na Opservatoriju Hvar

Autor Jaša Čalogović

moon eclipse 27072018Dana 27. srpnja 2018. godine, potpuna pomrčina mjeseca bila je vidljiva i sa Opservatorija Hvar. Ovoga puta radilo se od jednoj od najduljih pomrčina (gotovo 2 sata), a bila je i vrlo tamna budući da je Mjesec prolazio skoro kroz sredinu Zemljine sjene. Pomrčina je započela u 20:30 sati s maksimumom u 22:22 sati i završila u 23:13 sati. Oko 30 posjetitelja i djece iz Hvara okupilo se na Opservatoriju Hvar i uživalo u ovoj prelijepoj pojavi. Mars je također bio vidljiv u blizini Mjeseca i bio je vrlo sjajan zbog najbližeg položaja u odnosu na Zemlju (opozicija) u posljednjih 15 godina. Pored Mjeseca i Marsa na večernjem nebu vidljivi su bili i Jupiter i Saturn. Svi posjetitelji imali su priliku pogledati sve ove objekte kroz prijenosni 10-inčni teleskop.
 

Predavanje o meteorologiji u osnovnoj školi u Hvaru

Autor Jaša Čalogović

thumb meorologija Hvar 201824. travnja dr. sc. Jaša Čalogović održao je predavanje o meteorologiji (“Meteorologija – kako prognozirati kakvo će vrijeme biti u Hvaru?”) u osnovnoj školi Hvar. Nakon predavanja učenici su podijeljeni u više skupina i organiziran je mali kviz vezan uz meteorologiju. Pored pitanja, učenici su dobili sinoptičku kartu Europe s ciljem da sami izrade vremensku prognozu za Hvar. Simbolične nagrade (slatkiši i čokolade) podijeljene su najboljim timovima koji su dobili najveći broj bodova u kvizu.

 

Opservatorij Hvar organizirao po treći puta Festival znanosti u Hvaru

Autor Jaša Čalogović

Science festival in Hvar, 2017Od 25. do 27. Travnja u gradskoj Loggiji u Hvaru u suradnji sa Osnovnom školom Hvar, Istitutom za oceanografiju i ribarstvo iz Splita te Srednjom školom Hvar organiziran je već treću godinu za redom Festival znanosti u Hvaru. Tema ovogodišnjeg 15-og Festivala znanosti bila je "Vrijeme" u kronološkom ili meteorološkom smislu.

Opširnije: Opservatorij Hvar organizirao po treći puta Festival znanosti u Hvaru

 

Bojan Vršnak kao gost u TV emisiji "Treći element"

Autor Jaša Čalogović Utorak, 22 Studeni 2016 00:00

Treci element-1116-VrsnakDana 17. Studenog 2016. dr. sc. Bojan Vršnak sudjelovao je u hrvatskoj znanstvenoj TV emisiji "Treći element" (HRT3) koja je imala temu "Sunčev sustav". U emisiji je objasnio nastanak i evoluciju Sunca, učinke Sunčevog vjetra i Sunčevih eruptivnih procesa na Zemlju i druge objekte u Sunčevom sustavu. Raspravljelo se također i o različitim učincima Sunčeve aktivnosti na robotske i ljudske svemirske misije, uključujući i buduće misije na Mars. 


Snimka TV emisije "Treći element" je dostupna ovdje (17.11.2016)

 

Tranzit Merkura snimljen na Opservatoriju Hvar

Autor Jaša Čalogović Utorak, 10 Svibanj 2016 00:00

thumb OH HA mercury transit 20160509 113034Tranziti Merkura preko sunčevog diska rijetka su pojava, iako Merkur napravi krug oko Sunca u samo 88 dana. Razlog tome je da Merkur kruži oko Sunca pod određenim kutem u odnosu na ekliptiku tj. ravninu kojom Zemlja kruži oko Sunca. Tranzit Mrekura se u Hrvatskoj mogao vidjeti 9.5.2016, a započeo je u 13:12 sati po lokalnom vremenu i mogao se vidjeti skoro 7 sati. Nažalost izlazak Merkura sa sunčevog diska nije bio vidljiv iz naših krajeva budući da je zalazak Sunca je bio u 20:10h, a kraj tranzita je bio u 20:42h. Ovu rijetku pojavu bilo je moguće opažati sa Hvara pa je veći dio tranzita snimljen hvarskim solarnim teleskopom u bijeloj svijetlosti i pomoću posebnog H-alpha filtera. Slijedeći tranzit Merkura biti će vidljiv iz Hrvatske 2019. godine.

Opširnije: Tranzit Merkura snimljen na Opservatoriju Hvar

 

Stranica 1 od 2

«Početak«12»Kraj»
© 2024 Hvar Observatory.