Dr. sc. Bojanu Vršnaku uručena prestižna međunarodna nagrada za zasluge u svemirskoj prognostici

thumb ESWW14 Bojan 01U ponedjeljak, 27. Studenoga 2017,  za vrijeme 14. europskog tjedna svemirske meteorologije (14th European Space Weather Week) koji je održan u Belgijskom gradiću Oostende, dr. sc. Bojanu Vršnaku dodijeljeno je prestižno međunarodno priznanje «Kristian Birkeland Medal» za izuzetan znanstveni doprinos u području svemirske prognostike (Space Weather and Space Climate). Ovo priznanje dodjeljuju od 2013. godine Europska svemirska agencija (European Space Agency), Belgian Solar-Terrestrial Centre of Excellence i Space Weather Working Team, u suradnji sa znanstvenim časopisom Journal of Space Weather and Space Climate.

Nagrada se dodjeljuje u spomen na norveškoga znanstvenika Kristiana Olafa Bernharda Birkelanda, koji je poznat po teorijama atmosferskih električnih struja, utjecaja Sunčevog vjetra na polarnu svijetlost te izumu elektromagnetskog topa i tzv. Birkeland-Eyde procesa za izlučivanje dušika iz zraka. Zbog spomenutih zasluga Kristian Birkeland nominiran je za Nobelovu nagradu čak sedam puta, a 2017. godina je ujedno i 100. obljetnica njegove smrti. Do sad je ovo priznanje uručeno ukupno četiri ugledna znanstvenika: dva iz NASA-e, jednom sa Sveučilišta Massachusetts Lowell i jednom švicarskom znanstveniku iz Physikalisch-Meteorologisches Observatorium Davos Weltstrahlungszentrum.

Na svečanoj dodjeli prisustvovala je druga tajnica Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji Lada Muraj, te također i državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske dr. sc. Tome Antičić, koji je osobno uručio priznanje «Kristian Birkeland Medal» dr. sc. Bojanu Vršnaku.

ESWW14 Bojan 02 thumb ESWW14 Bojan 03 

Prema službenom obrazloženju povjerenstva za dodjelu ovog priznanja, dr. sc. Bojan Vršnak napravio je značajan doprinos u području svemirske prognostike, gdje su od posebne važnosti kornonalni izbačaju mase (coronal mass ejections, CME) koji mogu izazvati geomagnetske oluje i time značajno ugroziti mnoge sustave na Zemlji i svemiru (energetske mreže, sateliti, GPS, komunikacije itd.). U te svrhe, u suradnji sa svojim timom, dr. sc. Bojan Vršnak razvio je analitički magnetohidrodinamički model heliosferskoga gibanja koronalnih izbačaja (tzv. Drag-Based Model, DBM), koji je našao široku primjenu u području svemirske prognostike. DBM je znatno brži od numeričkih magnetohidrodinamičkih modela, uz istovjetnu, pa čak i bolju točnost, te je vrlo pogodan za izdavanje trenutnih (real-time) upozorenja o mogućnostima pojave geomagnetskih oluja.

Mediji i novinski članci:
Index.hr portal
Večernji list

 
© 2024 Hvar Observatory.