Željko Ivezić održao seminar na Opservatoriju Hvar

Autor Mateja Dumbovic Petak, 26 Svibanj 2023 12:17

thumb vera rubin ivezic 2023U sklopu ciklusa Znanstvenih predavanja na Opservatoriju Hvar Željko Ivezić sa Sveučilišta Washington, ravnatelj projekta Zvjezdarnice Vera Rubin održao je seminar 24. svibnja 2023. u 17:30 CET u hibridnom obliku. Zvjezdarnica Vera Rubin, ranije nazivana Velikim sinoptičkim teleskopom (Large Synoptic Survey Telescope, LSST), astronomski je opservatorij koji se trenutno gradi u Čileu. Njegova glavna zadaća bit će provođenje sinoptičkog astronomskog snimanja. Video zapis seminara dostupan je online ovdje.

Opširnije: Željko Ivezić održao seminar na Opservatoriju Hvar

 

Dani otvorenih vrata Opservatorija Hvar i Festival znanosti 2023

Autor Jaša Čalogović Srijeda, 19 Travanj 2023 19:05

thumb FZ 2023Povodom Festivala znanosti 2023 na temu „Priroda i društvo“ na Hvaru od 22. do 29. travnja 2023 Opservatorij Hvar organizira dane otvorenih vrata. U razdoblju od 24. do 28. travnja 2023. manje grupe djece imat će priliku posjetiti Opservatorij na Hvaru, razgledati teleskope, promatrati Sunce i sudjelovati u demonstracijama koje će pripremiti djelatnici Opservatorija Hvar. Subotom, 22. i 29. travnja Opservatorij će također biti otvoren za javnost od 10.00 do 16.00 sati. Osim toga, djelatnici Opservatorija će također organizirati javna noćna promatranja neba u Hvaru, Starom Gradu i Jelsi (ovisno o vremenskim uvjetima).

Opširnije: Dani otvorenih vrata Opservatorija Hvar i Festival znanosti 2023

 

European Space Weather Week 2022 u Zagrebu

Autor Mateja Dumbovic Subota, 01 Listopad 2022 12:00

logo ESWW color

European Space Weather Week (ESWW) glavni je godišnji događaj u kalendaru europske zajednice svemirske prognostike. Riječ je o međunarodnom skupu koji se svake godine organizira u Europi u suradnji s istaknutim članovima europske zajednice svemirskih vremenskih prilika i svemirske prognostike, poput Europske svemirske agencije (ESA). Počeo je kao forum za europsku zajednicu svemirskih vremenskih prilika i svemirske prognostike, a od tada je prerastao u međunarodni događaj s globalnom posjećenošću. Ove godine ESWW će biti suorganiziran od strane Belgijskog Solar-Terrestrial Centre of Excellence i Opservatorija Hvar od 24. do 28. listopada 2022. u Zagrebu, Hrvatska. ESWW2022 će ponovno usvojiti središnji cilj okupljanja različitih skupina u Europi koje rade na različitim aspektima svemirskih vremenskih prilika i svemirske klimatologije: kao što su znanstvenici, inženjeri, satelitski operateri, tehničari za električne mreže, stručnjaci za komunikacije i navigaciju, ljudi koji rade u zrakoplovstvu, pružatelji usluga svemirske prognostike, STEM praktičari. ESWW je po prirodi vrlo interdisciplinaran i aktivno promiče istraživanje novih tehnologija i pristupa. Osim toga, ESWW je izvrsno mjesto za upoznavanje ljudi, za razmjenu znanja i ideja, za raspravu o najnovijim informacijama o aktivnosti Sunca, kako svemirske vremenske prilike utječu na zemaljski okoliš i naše tehnologije te kako se nositi sa svemirskim vremenskim prilikama. Tematika ESWW2022 je ‘Važnost sveobuhvatnog praćenja svemirskih vremenskih prilika’.

>> službene ESWW stranice
 

Festival znanosti 2022 i dani otvorenih vrata Opservatorija Hvar

Autor Jaša Čalogović Ponedjeljak, 11 Travanj 2022 12:53

thumb FZ 2022 zivotOpservatorij Hvar je jedini opservatorij u Hrvatskoj koji se u potpunosti bavi profesionalnom astrofizikom te zbog svoje pretežno istraživačke namjene nije otvoren za širu javnost. Opservatorij Hvar organizira dane otvorenih vrata na Hvaru od 4. do 7 svibnja 2022. povodom Festivala znanosti 2022 sa temom "Život“ i obilježavanja 50-obljetnice od utemeljenja. U periodu od 4. do 6. svibnja 2022. manje grupe predškolske i školske djece imati će priliku za obilazak Opservatorija na Hvaru, razgledavanje teleskopa, opažanje Sunca te demonstracije koje su pripremili djelatnici Opservatorija Hvar. U subotu, 7. svibnja 2022 Opservatorij će također biti otvoren široj zainteresiranoj javnosti u vremenu od 10:00 do 16:00 sati. Osim dana otvorenih vrata Opservatorija na Hvaru, djelatnici Opservatorija Hvar će također sudjelovati sa raznim demonstracijama na Festivalu Znanosti u Zagrebu 2 i 3 svibnja 2022 u Tehničkom Muzeju.

Opširnije: Festival znanosti 2022 i dani otvorenih vrata Opservatorija Hvar

 

Mogu li pametni telefoni otkriti geomagnetske oluje?

Autor Mateja Dumbovic Petak, 01 Travanj 2022 08:25

thumb phone geomagentic stormsNedavna studija S. F. Odenwalda iz NASA/GSFC pokazala je da magnetometri pametnih telefona mogu detektirati geomagnetske oluje: “Magnetometri pametnih telefona komercijalno se istražuju za različite primjene od lociranja kupaca u trgovačkim centrima za ciljano oglašavanje, do preciznog izvođenja kirurških operacija. Istovremeno, Zemljino geomagnetsko polje, čije mjerenje čini osnovu za praćenje preciznog pozicioniranja, varira na različitim vremenskim skalama sa značajnim amplitudama. Promjene geomagnetskog polja predstavljaju izazov za visoko precizno otkrivanje položaja koji zahtijeva stabilnost u lokalnom geomagnetskom polju na razini mikro Tesle u vremenskim razmacima od minuta do sati. Ova studija pokazuje da mnogi modeli pametnih telefona imaju osjetljivost na otkrivanje geomagnetskih oluja uzrokovanih svemirskim vremenskim prilikama, što znači da bi u određenim okolnostima geomagnetske oluje mogle biti značajan izvor pogreške u kompasu i drugim aplikacijama za pozicioniranje.” [Odenwald 2022.]

 

Brajša et al. 2022 rad odabran za naslovnicu Astronomische Nachrichten

Autor Jaša Čalogović Ponedjeljak, 28 Ožujak 2022 11:39

thumb Brajsa astro nachtrichten 2022Nedavno objavljeni rad Brajša et al. 2022. „Prognoza jakosti maksimuma 25. ciklusa Sunčeve aktivnosti“ (eng. „A prediction for the 25th solar cycle maximum amplitude“) odabran je za naslovnu stranicu ožujskog izdanja časopisa Astronomische Nachrichten. Slika na naslovnoj stranici prikazuje usrednjene mjesečne vrijednosti relativnog broja Sunčevih pjega u epohama maksimuma Sunčevih ciklusa aktivnosti kao funkciju istih vrijednosti tri godine prije prethodnog minimuma za cikluse 1–24. Pravci dobiveni metodom najmanjih kvadrata prikazani su uključivši (plavo) i isključivši (crveno) specifičan ciklus br. 19. Crtkane linije predstavljaju neodređenosti prilagođenih rješenja. Popunjeni kružić predstavlja ciklus br. 19, a svi ostali ciklusi su obilježeni otvorenim kružićima. Uzimajući u obzir posljednji minimum Sunčeve aktivnosti koji je bio u prosincu 2019., spomenuta korelacija omogućava prognozu amplitude idućeg Sunčevog maksimuma (ciklus br. 25): Rmax = 121 ± 33. Brajša et al. analiza ukazuje da će idući Sunčev maksimum biti slične jakosti kao i prethodni, ili čak i nešto slabiji.
 

Asteroid dobio ime i po Bojanu Vršnaku

Autor Jaša Čalogović Četvrtak, 24 Ožujak 2022 14:26

thumb asteroid vrsnak 2022Još jedan asteroid 179847 (2002 TS315) dobio je ovaj put ime u čast Dr. sc. Bojana Vršnaka, a otkriven je također sa teleskopom Sloan Digital Sky Survey dana 4.10.2002. Dr. sc. Bojan Vršnak, znanstveni savjetnik Opservatorija Hvar, jedan je od vodećih astrofizičara u Hrvatskoj koji je također dao je veliki doprinos u edukaciji iz područja astronomije u Hrvatskoj. Također je napisao nekoliko knjiga i udžbenika o fizici plazme te je dobitnik nekoliko međunarodnih nagrada za izvrsnost u svom radu, kao što je medalja "Kristiana Birkelanda" te je uvršten među 2% najcitiranijih znanstvenika u svijetu.
 

Eugene Parker (1927-2022), legenda fizike Sunca

Autor Mateja Dumbovic Petak, 18 Ožujak 2022 13:26

thumb Parker rip 2022Prof. Eugene N. Parker, legenda fizike Sunca, koji je prvi predložio koncept sunčevog vjetra i po kojemu je nazvana misija Parker Solar Probe, preminuo je 15. ožujka u dobi od 94 godine. Njegov veliki doprinos području fizike Sunca sažeta je u osmrtnici koju je objavilo Sveučilište u Chicagu:

“Parker je bio međunarodno poznat po tome što je predložio koncept sunčevog vjetra – ideju koja je isprva naišla na skepticizam čak i otvoreno ismijavanje. Kasnije se pokazalo da je teorija točna, čime je kompletno preoblikovana naša slika svemira i Sunčevog sustava. Parker je nastavio s revolucijom u polju astrofizike, razotkrivajući složenu fiziku iza magnetskih polja u svemiru i dinamike plazme. U kolovozu 2018., u dobi od 91 godine, postao je prva osoba koja je svjedočila lansiranju letjelice koja je nazvana po njemu.

Opširnije: Eugene Parker (1927-2022), legenda fizike Sunca

 

Zašto je svemirska prognostika važna: slučaj SpaceX

Autor Mateja Dumbovic Četvrtak, 10 Ožujak 2022 15:42

thumb spacex space weather 2022U uredničkom članku “SpaceX—Sailing Close to the Space Weather?” novog broja časopisa Space Weather urednici su se osvrnuli na nedavni gubitak SpaceX satelita zbog geomagnetske oluje i lekcije koje se mogu naučiti iz događaja.


Opširnije: Zašto je svemirska prognostika važna: slučaj SpaceX

 

Asteroid dobio ime po Hrvoju Božiću

Autor Jaša Čalogović Ponedjeljak, 28 Veljača 2022 12:05

thumb asteroid hrvoje 2022Prema biltenu za nomenklaturu malih tijela Sunčeva sustava Međunarodne astronomske unije (IAU-WGSBN bilten od 7.2.2022) asteroid 179221, otkriven 14.10.2001. teleskopom Sloan Digital Sky Survey-a nazvan je u čast dr. sc. Hrvoja Božića, znanstvenog savjetnika Opservatorija Hvar koji je nedavno otišao u mirovinu. U obrazloženju se navodi izniman znanstveni doprinos dr. sc. Hrvoja Božića kao vodećeg astrofizičara Opservatorija Hvar, te njegova vodeća uloga u razvoju astronomske edukacije u Hrvatskoj. Za otkriće ovog asteroida, kao i mnogih drugih malih planeta Sunčeva sustava, zaslužan je tim prof. dr. sc. Željka Ivezića s University of Washington, a više o asteroidima i njihovom otkrivanju možete pročitati u članku prof. dr. sc. Željka Andreića.
 

Stranica 1 od 7

«Početak«1234567»Kraj»

SolarMonitor.org

 • Solar Activity Level: LOW
  Solar Activitly level is LOW.

  2-day Flare Index (entire sun): 6.7
  X-Class Flares: 0
  M-Class Flares: 0
  C-Class Flares: 5
 • Most Active Region: NOAA 12529
  The Most Active Region is NOAA 12529.

  2-day Flare Index: 3.9
  X-Class Flares: 0
  M-Class Flares: 0
  C-Class Flares: 3

  Region Statistics for Today
  Mount Wilson Class: b
  Area: 0850
  Nummber of Spots: 19
  Flares: C1.8 (07:40)

  Region Statistics for Yesterday
  Mount Wilson Class: b
  Area: 0820
  Nummber of Spots: 16
  Flares: C1.1 (01:36) C1.0 (18:28)

Statistics

Posjete Sadržajima : 1450609

Who's Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 37 
© 2023 Hvar Observatory.