Festival znanosti 2021 - "Kultura znanosti"

Autor Jaša Čalogović Utorak, 11 Svibanj 2021 14:13

thumb FZ 2021 Ovogodišnji Festival znanosti održava se od 10. do 15. Svibnja 2021 u 18 hrvatskih gradova na temu “Kultura znanosti" - Što je kultura i gradimo li kulturu znanosti?”. Novitet Festivala znanosti je i bogati online program. Za više detalja posjetite web stranice Festivala ovdje. Opservatorij Hvar takoder sudjeluje u programu Festivala znanosti sa video radionicom “Svemirska prognostika – kako predvidjeti dolazak Sunčevih oluja na Zemlju?” koju su osmislile i vode Karmen Martinić i Mateja Dumbović, a kojoj mozete pristupiti ovdje.
 

Mateja Dumbović primila medalju Alexander Chizhevsky za svemirsku prognostiku

Autor Jaša Čalogović Četvrtak, 04 Ožujak 2021 11:54

thumb mateja chizhevsky medal 2021Nakon EGU i SCOSTEP nagrada, istaknuta mlada znanstvenica Dr.sc. Mateju Dumbović dobila je još jednu potvrdu iznimnog doprinosa na polju svemirske prognostike - Medalju Alexander Chizhevsky za svemirsku prognostiku i svemirsku klimu. Nagrada se dodjeljuje mladom istraživaču (mlađem od 35 godina ili koji je uspješno obranio svoj rad u posljednjih 6 godina prije ESWW2020, tj. nakon 30. listopada 2014.) za izvanredna postignuća u svemirskoj prognostici s inovativnim pristupom.

Ovu nagradu svake godine od 2014. godine najboljim znanstvenicima dodjeljuju Europska svemirska agencija, Belgian Solar-Terrestrial Center of Excellence i Space Weather Working Team, u suradnji sa znanstvenim časopisom Journal of Space Weather and Space Climate. Svečanu dodjelu ove nagrade održanu putem interneta 2.3.2021., otvorio je prof. Jean Lilensten, predsjednik odbora za medalje. Među prijateljima i obitelji, svečanosti su prisustvovali hrvatski ministar znanosti i obrazovanja Dr. sc. Radovan Fuchs, dekan Geodetskog fakulteta Prof. Dr. sc. Almin Đapo, pročelnik Opservatorija Hvar Dr. sc. Roman Brajša, predstavnici Ruske i Norveške akademije znanosti, kao i predstavnici Hrvatske agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Opširnije: Mateja Dumbović primila medalju Alexander Chizhevsky za svemirsku prognostiku

 

Dr. sc. Bojan Vršnak u 2% najcitiranijih znanstvenika svijeta

Autor Jaša Čalogović Četvrtak, 18 Veljača 2021 13:29

thumb Bojan Vrsnak most cited 2021 Sa sveučilišta Standford u Kaliforniji stižu izvrsne vijesti. Pod vodstvom profesora Johna Ioannidisa objavljena je studija o znanstvenoj citiranosti koja rangira oko 160 000 najcitiranijih svjetskih znanstvenika u svim disciplinama i obuhvaća 2% svjetskih znanstvenika u svakoj pojedinoj grani znanosti. Na listi se nalazi ukupno 47 hrvatskih znanstvenika od čega su 23 sa Sveučilišta u Zagrebu, a među njima je i naš Dr. sc. Bojan Vršnak.
U studiji je mjerena citiranost i utjecaj znanstvenika u razdoblju 1996.-2019. iz Scopus baze podataka. Također je napravljena je klasifikacija znanstvenika u ukupno 22 polja i 176 grana te je primijenjen složen model koji koristi šest standardiziranih mjerila znanstvene produktivnosti. U istoj studiji objavljena je i lista najcitiranijih znanstvenika za 2019. godinu.
 

Mateja Dumbović dobitnica SCOSTEP nagrade za znanstvenike u ranoj fazi karijere

Autor Jaša Čalogović Četvrtak, 19 Studeni 2020 16:00

thumb Mateja scostep award 2020Još je jedna prestižna nagrada dospjela u ruke dr. sc. Mateje Dumbović, a radi se o SCOSTEP nagradi za 2020 godinu za doprinos u istraživanju utjecaja Sunca na Zemlju u kategoriji: „znanstvenici u ranoj fazi karijere“. SCOSTEP organizacija djeluje u okviru International Science Council (ISC), a glavna im je zadaća održavanje međunarodnih programa i radionica u području fizike Sunca i Svemirske prognostike čime promoviraju područje istraživanja i olakšavaju međunarodnu suradnju znanstvenika. Od 2013. godine SCOSTEP dodjeljuje godišnje nagrade za izuzetne doprinose u ukupno tri različite kategorije čime se odaje priznanje znanstvenicima za izuzetan istraživački doprinos.
 

Mateja Dumbović dobila prestižnu EGU nagradu

Autor Jaša Čalogović Četvrtak, 22 Listopad 2020 14:28

thumb Mateja EGU award 2021Dr. sc. Mateja Dumbović sa Opservatorija Hvar Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dobitnica je godišnje nagrade Arne Richter za 2021. godinu, koju dodjeljuje European Geosciences Union (EGU) izabranim znanstvenicima u ranoj fazi karijere. Nagrada joj se dodjeljuje za znanstvene doprinose u području fizike Sunca te svemirske prognostike. EGU je vodeća organizacija za istraživanja Zemlje, planeta i svemira u Europi koja okuplja preko 20 000 članova diljem svijeta, koji su profesionalno angažirani ili povezani s geoznanostima, uključujući studente i umirovljene seniore. Svojim programom nagrada i medalja EGU svake godine odaje priznanje istaknutim znanstvenicima za njihov izvanredan istraživački doprinos u istraživanjima Zemlje, planeta i svemira, prepoznajući nagrađene kao uzore za poticanje sljedeće generacije geoznanstvenika.
 

Fotografija kometa NEOWISE iznad Zagreba

Autor Jaša Čalogović Nedjelja, 12 Srpanj 2020 00:27

thumb Neowise comet 07 2020Komet NEOWISE (C/2020 F3) trenutno je jedan od najspektakularnijih objekata na noćnom nebu. Otkrio ga je 27. ožujka 2020. svemirski teleskop NEOWISE, a svoj je perihel (najbliža točka Suncu, 0.29 AU) dosegao 3. srpnja. Njegov najbliži prolaz pored Zemlje bit će 23. srpnja na udaljenosti od 0.69 AU. Ivica Skokić, zaposlenik Opservatorija Hvar, 10. srpnja napravio je prekrasnu fotografiju kometa NEOWISE pokraj Samobora, koju objavljujemo ovdje.
 

XVIIth Hvar Astrophysical Colloquium is cancelled

Autor Jaša Čalogović Utorak, 14 Travanj 2020 18:56

There are no translations available.

thumb XVII HAC canceled 2020Due to the on-going COVID-19 pandemic situation and accompanying social and economic disruptions, LOC and SOC decided to cancel for year 2020 XVIIth Hvar Astrophysical Colloquium - The Sun and Heliosphere (21 - 25 September 2020) in Hvar, Croatia. Further information about a possible new date will be given in June 2020. Thank you for your understanding and stay safe!
 

Opservatorij Hvar također pogođen potresom u Zagrebu

Autor Jaša Čalogović Srijeda, 25 Ožujak 2020 11:40

Earthquake Zagreb & OH 2020Pored nedavnih problema i ograničenja zbog pandemije korona virusa koji su uvedeni i u Hrvatskoj sredinom ožujka, 22. ožujka 2020. u 6:25 ujutro Zagreb je pogodio snažan potres magnitude 5.5 s epicentrom u blizini središta grada Zagreba. Bio je to najjači potres na Zagrebačkom području u posljednjih od 140 godina, a nanio je velike štete u povijesnoj gradskoj jezgri. Potres je također pogodio zgradu Geodetskog fakulteta u kojoj se nalaze uredi Opservatorija Hvar. Nekoliko slika nakon potresa u Zagrebu dostupno je ovdje.


Opširnije: Opservatorij Hvar također pogođen potresom u Zagrebu

 

Europska noć istraživača

Autor Mateja Dumbovic Ponedjeljak, 30 Rujan 2019 13:21

space cadetsU petak 27.09.2019. održana je Europska noć istraživača na kojoj je u organizaciji Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) sudjelovao i Opservatorij Hvar Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
 
Europska noć istraživača je inicijativa koja se provodi u cijeloj Europi uz financijsku potporu Europske komisije (u okviru Okvirnog programa EU za istraživanje i inovacije – Obzor 2020). Cilj navedene inicijative je popularizacija znanosti odnosno približiti javnosti znanost i rad znanstvenika, potaknuti mlade za budući ulazak u istraživačku karijeru te upoznati širu javnost s europskim i nacionalnim politikama u području znanosti. U Hrvatskoj je održana na nekoliko lokacija u četiri hrvatska grada: Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Dio programa Europske noći istraživača 2019. koji je organizirala Hrvatska zaklada za znanost odvijala se u zagrebačkom tunelu Grič, gdje su djeca zagrebačkih osnovnih škola prezentirali rezultate radionica koje su tijekom lipnja i rujna provodili hrvatski znanstvenici.

Dr. sc. Mateja Dumbović sa Opservatorija Hvar u sklopu radionica sa učenicima Osnovne škole Prečko pripremila je igrokaz na temu „Svemirski prognostičari“ koja je nekoliko puta izvedena u tunelu Grič te na pozornici na Europskom trgu. Također, u sklopu štanda u tunelu Grič, posjetitelji su iz prve ruke od svemirskih prognostičara „Prečko space cadets“ mogli saznati sve o sunčevim olujama, složiti puzzle Sunca, sklopiti satelit te za nagradu osvojiti postere sunca i svemira.
 

2nd China-Europe Solar Physics Meeting (CESPM 2019)

Autor Jaša Čalogović Četvrtak, 20 Prosinac 2018 11:43

There are no translations available.

thumb CESPM2019 logoFollowing the success of the first meeting held in China (CESPM 2017, Kunming, Yunnan) the 2nd China-Europe Solar Physics Meeting (CESPM 2019) was organized from 6 to 10 May 2019 in Hvar, Croatia. Main aim of this meeting is to strengthen the collaboration between European and Chinese scientists, in particular among young scientists. The scientific sessions were included the following topics: 1) Solar Interior, Dynamo and the Solar Cycle; 2) Heating and Coupling of the Solar Atmosphere layers; 3) Fundamental Plasma Processes: Magnetic Reconnection, Waves, Emission, Particle Acceleration; 4) Manifestations and Triggering of Solar Flares and Coronal Mass Ejections; 5) Solar-Terrestrial Relations, Solar Wind, Space Weather and Space Climate.
CESPM 2019 photo gallery and uploaded presentations are now also on-line.

More information
 

Stranica 1 od 6

«Početak«123456»Kraj»

Search

MSOC News

Projects

Current projects:
ICOHOSS - Interaction of COronal HOles and Solar Storms
MSOC - Millimeter and submillimeter observations of the solar chromosphere with ALMA
PRE-EST

Past projects:

DBEM bilateral project AT-HR
SOLSTEL-logo150
POKRET-logo
CORAMOD-logo
SOLARNET-logo160
eHEROES
COST
COMESEP
soteria

Webcam at Observatory

SolarMonitor.org

 • Solar Activity Level: LOW
  Solar Activitly level is LOW.

  2-day Flare Index (entire sun): 6.7
  X-Class Flares: 0
  M-Class Flares: 0
  C-Class Flares: 5
 • Most Active Region: NOAA 12529
  The Most Active Region is NOAA 12529.

  2-day Flare Index: 3.9
  X-Class Flares: 0
  M-Class Flares: 0
  C-Class Flares: 3

  Region Statistics for Today
  Mount Wilson Class: b
  Area: 0850
  Nummber of Spots: 19
  Flares: C1.8 (07:40)

  Region Statistics for Yesterday
  Mount Wilson Class: b
  Area: 0820
  Nummber of Spots: 16
  Flares: C1.1 (01:36) C1.0 (18:28)

Statistics

Posjete Sadržajima : 1089013

Who's Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 43 
© 2021 Hvar Observatory.