Zašto je svemirska prognostika važna: slučaj SpaceX

thumb spacex space weather 2022U uredničkom članku “SpaceX—Sailing Close to the Space Weather?” novog broja časopisa Space Weather urednici su se osvrnuli na nedavni gubitak SpaceX satelita zbog geomagnetske oluje i lekcije koje se mogu naučiti iz događaja.


“Pokretanje 49 SpaceX-ovih Starlink satelita 3. veljače 2022. fascinantan je primjer kako čak i skromne svemirske vremenske prilike mogu imati značajne praktične i financijske posljedice. Povećani otpor atmosfere povezan s manjom geomagnetskom olujom doveo je do gubitka većine od 49 lansiranih satelita. Iako je to bilo 36. lansiranje od strane SpaceX-a u posljednje 3 godine, bilo je to prvo koje je doživjelo ‘olujne’ svemirske vremenske prilike. A takve ‘olujne’ svemirske vremenske prilike bit će sve češće jer se 25. Sunčev ciklus penje prema svom vrhuncu, koji se očekuje 2025. Naknadno lansiranje Starlinka 21. veljače koristilo je veću početnu orbitu od 300 km, smanjujući nosivost sa 49 na 46 satelita, i može se smatrati agilnim odgovorom na gubitke u svemiru koji su se dogodili 2 tjedna ranije. Neke od lekcija koje svemirska industrija i zajednica koja se bavi svemirskom prognostikom trebaju naučiti, uključujući bolji dijalog, je nijansirano razumijevanje rizika svemirskih vremenskih prilika povezanih sa skromnim događajima, ali i priliku da se istraži svemirsko okruženje u relativno neistraženim regijama kao što su vrlo niske i visoke niske Zemljine orbite.” [Hapgood et al., 2022]

Svemirsko vrijeme postaje rastući čimbenik u našem modernom društvu, posebno s rastućim brojem privatnih tvrtki koje lansiraju cijele flote satelita u nisku Zemljinu orbitu. Ovo nedavno SpaceX iskustvo je zoran primjer zašto su istraživanje svemirskih vremenskih prilika i svemirska prognostika toliko važni.

 

© 2024 Hvar Observatory.