Edukacija

Potpuna pomrčina Mjesca na Opservatoriju Hvar

Autor Jaša Čalogović

moon eclipse 27072018Dana 27. srpnja 2018. godine, potpuna pomrčina mjeseca bila je vidljiva i sa Opservatorija Hvar. Ovoga puta radilo se od jednoj od najduljih pomrčina (gotovo 2 sata), a bila je i vrlo tamna budući da je Mjesec prolazio skoro kroz sredinu Zemljine sjene. Pomrčina je započela u 20:30 sati s maksimumom u 22:22 sati i završila u 23:13 sati. Oko 30 posjetitelja i djece iz Hvara okupilo se na Opservatoriju Hvar i uživalo u ovoj prelijepoj pojavi. Mars je također bio vidljiv u blizini Mjeseca i bio je vrlo sjajan zbog najbližeg položaja u odnosu na Zemlju (opozicija) u posljednjih 15 godina. Pored Mjeseca i Marsa na večernjem nebu vidljivi su bili i Jupiter i Saturn. Svi posjetitelji imali su priliku pogledati sve ove objekte kroz prijenosni 10-inčni teleskop.
 

Predavanje o meteorologiji u osnovnoj školi u Hvaru

Autor Jaša Čalogović

thumb meorologija Hvar 201824. travnja dr. sc. Jaša Čalogović održao je predavanje o meteorologiji (“Meteorologija – kako prognozirati kakvo će vrijeme biti u Hvaru?”) u osnovnoj školi Hvar. Nakon predavanja učenici su podijeljeni u više skupina i organiziran je mali kviz vezan uz meteorologiju. Pored pitanja, učenici su dobili sinoptičku kartu Europe s ciljem da sami izrade vremensku prognozu za Hvar. Simbolične nagrade (slatkiši i čokolade) podijeljene su najboljim timovima koji su dobili najveći broj bodova u kvizu.

 

Opservatorij Hvar organizirao po treći puta Festival znanosti u Hvaru

Autor Jaša Čalogović

Science festival in Hvar, 2017Od 25. do 27. Travnja u gradskoj Loggiji u Hvaru u suradnji sa Osnovnom školom Hvar, Istitutom za oceanografiju i ribarstvo iz Splita te Srednjom školom Hvar organiziran je već treću godinu za redom Festival znanosti u Hvaru. Tema ovogodišnjeg 15-og Festivala znanosti bila je "Vrijeme" u kronološkom ili meteorološkom smislu.

Opširnije: Opservatorij Hvar organizirao po treći puta Festival znanosti u Hvaru

 

Bojan Vršnak kao gost u TV emisiji "Treći element"

Autor Jaša Čalogović Utorak, 22 Studeni 2016 00:00

Treci element-1116-VrsnakDana 17. Studenog 2016. dr. sc. Bojan Vršnak sudjelovao je u hrvatskoj znanstvenoj TV emisiji "Treći element" (HRT3) koja je imala temu "Sunčev sustav". U emisiji je objasnio nastanak i evoluciju Sunca, učinke Sunčevog vjetra i Sunčevih eruptivnih procesa na Zemlju i druge objekte u Sunčevom sustavu. Raspravljelo se također i o različitim učincima Sunčeve aktivnosti na robotske i ljudske svemirske misije, uključujući i buduće misije na Mars. 


Snimka TV emisije "Treći element" je dostupna ovdje (17.11.2016)

 

Tranzit Merkura snimljen na Opservatoriju Hvar

Autor Jaša Čalogović Utorak, 10 Svibanj 2016 00:00

thumb OH HA mercury transit 20160509 113034Tranziti Merkura preko sunčevog diska rijetka su pojava, iako Merkur napravi krug oko Sunca u samo 88 dana. Razlog tome je da Merkur kruži oko Sunca pod određenim kutem u odnosu na ekliptiku tj. ravninu kojom Zemlja kruži oko Sunca. Tranzit Mrekura se u Hrvatskoj mogao vidjeti 9.5.2016, a započeo je u 13:12 sati po lokalnom vremenu i mogao se vidjeti skoro 7 sati. Nažalost izlazak Merkura sa sunčevog diska nije bio vidljiv iz naših krajeva budući da je zalazak Sunca je bio u 20:10h, a kraj tranzita je bio u 20:42h. Ovu rijetku pojavu bilo je moguće opažati sa Hvara pa je veći dio tranzita snimljen hvarskim solarnim teleskopom u bijeloj svijetlosti i pomoću posebnog H-alpha filtera. Slijedeći tranzit Merkura biti će vidljiv iz Hrvatske 2019. godine.

Opširnije: Tranzit Merkura snimljen na Opservatoriju Hvar

 

Festival znanosti 2016. u Hvaru

Autor Jaša Čalogović Četvrtak, 05 Svibanj 2016 16:33

thumb FZ2016 18Od 21. do 23. Travnja 2016. organiziran je Festival Znanosti u gradskoj viječnici u gradu Hvaru, a ove godine tema festivala bila je «Znanost i umjetnost». Festival su zajedno organizirali Opservatorij Hvar i Osnovne škole Hvar, Stari Grad, Jelsa te Arheološki muzej iz Zagreba.

Festival znanosti se održava već 14. godinu za redom u Hrvatskoj i cilj mu je približiti znanost učenicima osnovnih i srednjih škola te cjelokupnoj zainteresiranoj široj javnosti. Ova godine u Festivalu znanosti je sudjelovalo 18 gradova u Hrvatskoj, a među njima je bio i po drugi puta grad Hvar. U odnosu na prošlu godinu organizatori su ponudili znatno bogatiji program pa je tako Festival u Hvaru trajao čak 3 dana te su ga posjetili učenici skoro svih škola na otoku (OŠ. Hvar, Stari Grad i Jelsa). 

Opširnije: Festival znanosti 2016. u Hvaru

 

Opservatorij Hvar sudjelovao na 13. Festivalu znanosti

Autor Jaša Čalogović Četvrtak, 30 Travanj 2015 11:40

thumb FZ2015-SunceFestival znanosti s temom "Sunce" održan je po prvi puta u Hvaru, 20.04.2015, u gradskoj loggi u organizaciji osnovne škole Hvar i Opservatorija Hvar. U sklopu programa postavljena je izložba radova na temu Sunce učenika svih razreda OŠ Hvar, održana je radionica "Zabavni kviz o Suncu" na kojoj je sudjelovalo preko 40 učenika te popularno-znanstveno predavanje „Zašto i na koji način istražujemo našu najbližu zvijezdu ‐ Sunce?". U sklopu festivala postavljen je promotivno/edukativni štand na kojem se moglo saznati više o Opservatoriju Hvar, Suncu te inicijativama Međunarodne astronomske unije. Također je postavljen i edukativni interaktivni štand na kojem se izvodio pokus sa prizmom te slagale slike Sunca snimljene s različitim filterima. Tokom dana posjetitelji – učenici, profesori i roditelji, su mogli kroz teleskop promatrati Sunce, na kojemu je bilo vidljivo nekoliko Sunčevih pjega, a navečer se teleskopima promatrao Mjesec, Venera, Jupiter te Orionova maglica.

Zaposlenici Opservatorija Hvar također su u sklopu Festivala znanosti (20.-25.04.2015) održali dva popularno-znanstvena predavanja u Astronomskom centru Rijeka (23.04.) te radionicu (24.04.) i predavanje (25.04.) u Tehničkom muzeju u Zagrebu.

Slike Festivala znanosti u Hvaru možete pogledati ovdje.

Opširnije: Opservatorij Hvar sudjelovao na 13. Festivalu znanosti

 

T-portal objavio snimke sa Hvarskog solarnog teleskopa

Autor Jaša Čalogović Petak, 11 Svibanj 2012 15:08

HA 09052012_1476T-portal je u svojoj rubrici znanost napravio kratak intervju sa dr. sc. Bojanom Vršnakom te objavio snimke sa Hvarskog solarnog teleskopa snimljene 9.5.2012 pomoću H-alfa filtera. 

> Link na članak

 

Opservatorij Hvar na Festivalu Znanosti 2011

najbolji malisaniDeveti po redu Festival znanosti održan je od 11. do 16. Travnja 2011 u čak 8 hrvatskih gradova pa tako i Zagrebu. Bogat program namijenjen popularizaciji znanosti, posebice među mladima i djecom uključivao je predavanja, radionice, izložbe, projekcije filmova i prezentacije. Ovogodišnja središnja tema festivala „svijetlost“ potaknula je zaposlenike Opservatorija Hvar da uključe najmlađe školarce u festival organiziravši izložbu pod nazivom „Sunce“.

Opširnije...

 

Emisija Andromeda gostovala na Hvarskom Opservatoriju

andromeda hvarHvarski Opservatorij je u utorak, 7.9.2010 ugostio Tanju Devčić kako bi se snimila emisija „Andromeda“ za 2. Program Hrvatskog Radija povodom održavanja desetog Hvarskog Astrofizičkog kolokvija – „Aktivno Sunce“ koji je održan na Hvaru od 6. do 10. Rujna 2010. Emisija o svemiru „Andromeda“ koja postoji već preko 14 godina na 2. Programu Hrvatskog Radija emitirana je uživo iz prostorija Hvarskog Opservatorija na otoku Hvaru. Gosti su bili djelatnici opservatorija Hvar: Dr. sc. Bojan Vršnak, Dr. sc. Roman Brajša, Jaša Čalogović a poseban gost također je bio Prof. Arnold Benz sa Astronomskog instituta ETHZ Zürich.

Snimku emisije možete poslušati ovdje:

 
© 2019 Hvar Observatory.