Istraživanje

thumb CMEU ovom projektu provedena su istraživanja koja se naslanjaju na rezultate polučene u okviru završenih EU FP7 projekata SOTERIA i COMESEP, s ciljem njihova unaprjeđenja i primjene razvijanjem mrežne aplikacije pogodne za uvrštenje u međunarodni programski paket SolarSoft, kojeg intenzivno koristi znanstvena zajednica u području fizike Sunca i svemirske prognostike (izrađeni SolarSoft paket dostupan je ovdje).

Konkretno, radi se o znanstvenom istraživanju propagacije te utjecaja Sunčevih erupcija na Zemlju i međuplanetarni okoliš. Sunčeve erupcije mogu prouzročiti geomagnetske oluje te niz problema modernoj tehnologiji kao što su smetnje i otkazivanje rada svemirskih letjelica, smetnje u elektroenergetskoj mreži i telekomunikacijama, neželjeni učinci na elektroniku, ubrzana degradacija naftovoda i plinovoda, povećanje opasnosti od zračenja u polarnim područjima te povećanje opasnosti za misije s ljudskom posadom u svemiru. Stoga su razumijevanje propagacije Sunčevih erupcija i predviđanje njihovih učinaka goruća pitanja ovoga znanstvenog područja. Na Opservatoriju Hvar Geodetskog fakulteta razvijen je model propagacije, koji predviđa dolazak poremećaja do Zemlje, te empirički model predviđanja geomagnetskih oluja.

thumb space weather

Znanstvenici sa Opservatorija Hvar razvili su i unaprijedili modele svemirske prognostike koji predviđaju heliosfersko širenje Sunčevih erupcija te njihov dolazak na Zemlju (Drag-based model, DBM), njihov utjecaj na geomagnetsku aktivnost (CME Geo-effectiveness tool, CGeFT) te na kozmičko zračenje (Forbush decrease forecast tool, FDFT). Modeli su unaprijeđeni i implementirani u jednistveni programski paket adekvatan za primjenu unutar SolarSofta, što će uvelike doprinijeti njihovoj konkurentnosti u odnosu na modele drugih znanstvenih grupa te prepoznatljivosti na svjetskoj razini. Paket se sastoji od niza programskih jedinica koje vrše svemirsku prognostiku koristeći DBM, CGeFT i FDFT pokretanjem glavnog interaktivnog programa ”hvar”, a kompletan paket dostupan je ovdje.

Ostvarenje ciljeva ovoga projekta uvelike će doprinijeti području svemirske prognostike, a samim time i prepoznatljivosti znanstvenog tima.