Mateja Dumbović primila medalju Alexander Chizhevsky za svemirsku prognostiku

thumb mateja chizhevsky medal 2021Nakon EGU i SCOSTEP nagrada, istaknuta mlada znanstvenica Dr.sc. Mateju Dumbović dobila je još jednu potvrdu iznimnog doprinosa na polju svemirske prognostike - Medalju Alexander Chizhevsky za svemirsku prognostiku i svemirsku klimu. Nagrada se dodjeljuje mladom istraživaču (mlađem od 35 godina ili koji je uspješno obranio svoj rad u posljednjih 6 godina prije ESWW2020, tj. nakon 30. listopada 2014.) za izvanredna postignuća u svemirskoj prognostici s inovativnim pristupom.

Ovu nagradu svake godine od 2014. godine najboljim znanstvenicima dodjeljuju Europska svemirska agencija, Belgian Solar-Terrestrial Center of Excellence i Space Weather Working Team, u suradnji sa znanstvenim časopisom Journal of Space Weather and Space Climate. Svečanu dodjelu ove nagrade održanu putem interneta 2.3.2021., otvorio je prof. Jean Lilensten, predsjednik odbora za medalje. Među prijateljima i obitelji, svečanosti su prisustvovali hrvatski ministar znanosti i obrazovanja Dr. sc. Radovan Fuchs, dekan Geodetskog fakulteta Prof. Dr. sc. Almin Đapo, pročelnik Opservatorija Hvar Dr. sc. Roman Brajša, predstavnici Ruske i Norveške akademije znanosti, kao i predstavnici Hrvatske agencije za znanost i visoko obrazovanje.


Alexander Chizhevsky rođen je 1897. u gradu Ciechanowiec u regiji Grodno u Ruskom Carstvu (danas Poljska). Bio je izvanredan interdisciplinarni znanstvenik, biofizičar koji je utemeljio "heliobiologiju" koja je proučavanje utjecaja sunca na biologiju i "aero-ionizaciju". Možda je najznačajniji po upotrebi tehnika povijesnog istraživanja (historiometrije) za povezivanje 11-godišnjeg sunčevog ciklusa, Zemljine klime i masovne aktivnosti ljudi.


Dr. sc. Dumbović bila je vrlo produktivna, kako u smislu svojih istraživanja, tako i kao članica zajednice za svemirsku prognostiku. Njezino istraživanje obuhvatilo je niz solarnih / heliosferskih tema koje su ključne za proučavanje svemirske prognostike, često premošćujući jaz između promatranja i modeliranja. Tijekom doktorata bila je uključena u EU FP7 COMESEP projekt. Primijenila je statističke modele za geoefikasnost CME-a, koji su na kraju postali jedan od COMESEP-ovih naprednih alata upozorenja. Također je razvila model za Forbush-ova smanjenja uočene u in-situ CME promatranjima. Ovaj alat omogućuje spoznaju mnogih bitnih svojstava o promatranom CME. Ovaj je pristup također vrlo inovativan jer pruža način za identificiranje CME-a kada tradicionalna mjerenja, poput magnetskog polja, možda nisu dostupna. Konačno, Matja Dumbović je bila aktivno uključena u razvoj Drag Based Modela i odgovarajuće verzije ensemble modela (DBEM), nekih od najkorisnijih, lako dostupnih alata za predviđanje vremena dolaska CME-a. Napisala je 31 članak (od toga 9 kao prvi autor), koji zajedno do sad imaju ukupno 580 citata.

Iako je opseg njezinog istraživanja impresivan, njezin doprinos zajednici može ga čak zasjeniti. Često recenzira radove, ima 42 recenzije koje je Publons službeno priznao, a mnogi istaknuti časopisi su je prepoznali kao "iznimnog recenzenta". Suorganizirala je nekoliko sesija znanstvenih skupova, uključujući jednu na ESWW 2017. Od 2012. članica je lokalnog ili znanstvenog organizacijskog savjeta za ukupno 15 različitih međunarodnih sastanaka ili radionica. Također je bila uključena u mentorstvo nekoliko diplomanata i doktoranda tijekom posljednjih nekoliko godina te uključena u edukaciju javnosti. Konačno, njezin životopis sadrži dugački popis pozvanih seminara i znanstvenih suradnji koji pokazuju koliko je povezana sa zajednicom svemirske prognostike i njezinu entuzijastičnu potporu u radu.

 

 

 

© 2024 Hvar Observatory.